Groene Thee

Gepubliceerd op 20 juni 2023 om 18:34

Er wordt vaak gezegd dat groene thee één van de meest gezonde dranken is. Het zou vele gezondheidsvoordelen hebben en vroeger werd het zelfs ingezet als medicijn. Tegenwoordig staat groene thee voornamelijk bekend om zijn gezondheidseffecten rondom gewichtsverlies en immuniteit. Maar zijn deze claims ook terecht?

Wat is groene thee?

Groene thee is één van de oudste én gezondste dranken ter wereld en komt oorspronkelijk uit Azië. Met name in China en Japan wordt het al duizenden jaren gedronken vanwege de gezondheid bevorderende effecten. Men was ervan overtuigd dat groene thee een bijdrage leverde aan een lang en gezond leven en daarom werd het vroeger al ingezet als medicijn.

Groene thee is afkomstig van de Camellia sinensis plant. Om groene thee te maken worden de bladeren van deze plant gedroogd en gestoomd. Hierdoor bevat het nog veel stoffen die van nature in de theeplant zitten. Groene thee is dan ook één van de minst bewerkte theesoorten wat ervoor zorgt dat het van alle theesoorten de meeste antioxidanten, natuurlijke polyfenolen en catechines bevat.

Gezondheidseffecten

Antioxidanten zijn stofjes die de cellen in het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, door deze schadelijke stoffen te neutraliseren. Hiermee helpen antioxidanten beschadiging van de cellen te verminderen of zelfs te voorkomen. Verder verlagen ze de hoeveelheid toxines (gifstoffen) in het lichaam, waardoor ziekteverwekkers worden afgeremd. De term antioxidanten is eigenlijk een verzamelnaam voor vele stoffen met een antioxiderende werking.

Polyfenolen zijn een bepaald soort antioxidant welke je aantreft in plantaardig voedsel, zoals groene thee. Een voorbeeld van polyfenolen zijn dan weer catechines. Dit zijn natuurlijke antioxidanten en de vele gezondheidseffecten van groene thee worden aan deze stof toegeschreven.  

Een boost voor je vetverbranding

Al lange tijd wordt gesuggereerd dat groene thee kan bijdragen aan gewichtsverlies en de vetverbranding. In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect hiervan. Als er gekeken wordt naar de analyse uit al deze onderzoeken is er wel degelijk sprake van een stimulerend effect op je vetverbranding.

Zo zou groene thee de stofwisseling stimuleren én de vetverbranding op korte termijn verhogen. Daarnaast laten onderzoeken zien dat groene thee kan helpen om lichaamsvet te verminderen, met name rondom de buik.

De specifieke stof die voor deze effecten verantwoordelijk is, is EGCG of wel epigallocatechinegallaat. Dit is een plantenstof die onder de catechines vat. Van EGCG dien je volgens de onderzoeken minstens 100 mg per dag gedurende een minimale termijn van 12 weken te consumeren. Dit komt neer op 2 kopjes groene thee per dag. Een extra cafeïne inname geeft hierbij nog meer effect. Drink dus gerust een 2-3 kopjes groene thee per dag met eventueel wat zwarte koffie.

Welk effect kan je verwachten? Uit de onderzoeken is gebleken dat deze innames op dagelijkse basis resulteerden in meer gewichtsverlies en met name vetverlies dan in eenzelfde populatie die geen groene thee dronk.

Is dit dan ook meteen dé manier om een slanke lijn te krijgen? Nee, groene thee is geen wondermiddel. Wat het wél kan doen, is je helpen bij het handhaven van een gezondere levensstijl.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Naast het ondersteunen van de stofwisseling en vetverbranding, kan groene thee ook helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Zo kan groene thee helpen om de insulinegevoeligheid te verbeteren en daarmee de bloedsuikerspiegel te verlagen. Ook laten onderzoeken zien dat groene thee een verbetering van het totale cholesterolgehalte kan stimuleren. Dit zorgt ervoor dat mensen die met regelmaat groene thee drinken, een lager risico hebben op hart- en vaatziekten.

Genieten van je perfect gezette groene thee

Voor een kop thee zijn we gewend om gekookt water in een kop te doen en direct het theezakje erin te hangen. Voor groene thee gaat dit echter niet op. De natuurlijke en werkzame ingrediënten van een kop groene thee gaan verloren wanneer de thee getrokken wordt in te heet water.

Voor de perfecte kop groene thee is het belangrijk het water te laten afkoelen tot 80 graden en de thee minimaal 2 minuten tot maximaal 5 minuten te laten trekken. Zo wordt niet alleen de smaak optimaal, maar breken de natuurlijke stoffen ook niet af. Kies voor groene thee van goede kwaliteit die vaak te verkrijgen is bij natuur- of reformwinkel. Dit zijn de theesoorten in de puurste vorm. Maar het belangrijkste van alles is... Geniet van je heerlijke kop groene thee!

Bronnen

  • Raton, B. (2015). Antioxidants in Sport Nutrition.CRC Press/ Taylor & Francis.
  • Zwaan, J. (2022). 10 bewezen gezondheidsvoordelen van groene thee. aHealthylife.nl https://www.ahealthylife.nl/10-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-groene-thee/  
  • Functional Foods. Alle ingrediënten voor succes. - ir. Corné van Dooren, Understanding normal and clinical nutrition. - Rolfes, Pinna, Withney
  • Vázquez Cisneros LC, López-Uriarte P, López-Espinoza A, Navarro Meza M, Espinoza-Gallardo AC, Guzmán Aburto MB. Efectos del té verde y su contenido de galato de epigalocatequina (EGCG) sobre el peso corporal y la masa grasa en humanos. Una revisión sistemática [Effects of green tea and its epigallocatechin (EGCG) content on body weight and fat mass in humans: a systematic review]. Nutr Hosp. 2017;34(3):731‐ Published 2017 Jun 5. doi:10.20960/nh.753

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.