Het belang van multivitaminen

Gepubliceerd op 8 september 2023 om 13:05

De receptuur bevat alleen de actieve vormen* van vitamines en mineralen, dit zorgt ervoor dat de stoffen goed opgenomen kunnen worden. Deze opname door het lichaam wordt ook wel de biologische beschikbaarheid genoemd.


Kwalitatief minder goede vitamine- en mineralensupplementen bevatten vormen van vitamines en mineralen die nog niet klaar zijn om door het lichaam te worden opgenomen. Dit zijn de multivitamineproducten die je bij de drogisterij kunt kopen, ook de wat duurdere merken. Ze moeten eerst omgezet worden in de actieve, voor het lichaam bruikbare vorm met behulp van hulpstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld andere vitamines, mineralen en spoorelementen. Deze hulpstoffen noemen we cofactoren. Wanneer je niet voldoende voorraad hebt van deze cofactoren dan kan de omzetting niet plaatsvinden en kan de vitamine zijn werk niet doen in het lichaam. Daarnaast kan de inactieve vorm gaan opstapelen in het lichaam, wat nare bijwerkingen kan geven.


Mensen met overgewicht hebben bijna altijd een gebrek aan cofactoren. Dit gebrek ontstaat doordat ze te weinig gezonde voeding binnenkrijgen die deze cofactoren bevatten. Daarnaast berooft ongezonde voeding, met veel snelle koolhydraten, het lichaam ook van belangrijke vitamines en mineralen zoals magnesium en zink.


Vitamines en mineralen dienen zelf ook als cofactor om allerlei processen in het lichaam te laten plaatsvinden. Zo zijn vitamines en mineralen nodig om hormonen te produceren. Hormonen voeren op hun beurt ook weer veel belangrijke functies uit voor het lichaam.


Kortom, om een optimale werking te hebben van een multivitaminesupplement voor het lichaam is het belangrijk een goede kwaliteit multivitamine te hebben.

 

 

*Verdiepende uitleg actieve vormen:

Vitamine B12

Bijna alle mensen hebben een tekort aan B12, maar dit hoeft niet per se aan onvoldoende inname te liggen. Het probleem ligt meestal bij de omzetting in het lichaam tot de juiste actieve vorm. Methylcobalamine als verbinding voor vitamine B12 heeft als voordeel dat het de best opneembare vorm van vitamine B12 is omdat dit al de juiste, actieve vorm is. Ook blijft er lang een hoog gehalte in het lichaam aanwezig in vergelijking tot andere vormen van B12. Het is de specifieke vorm die gebruikt wordt door je lever, hersenen en zenuwstelsel.

Een andere belangrijke functie van methylcobalamine is het opruimen van het gevaarlijke homocysteïne in de bloedvaten waardoor het de kans op hart- en vaatziekten en beroertes kan verkleinen.

 

Foliumzuur (vitamine B11)

Quatrefolic is de actieve vorm van vitamine B11 foliumzuur. Foliumzuur is slechts een voorloper van de stof die het lichaam daadwerkelijk kan gebruiken. Je bent er dus afhankelijk van of je lichaam het wel omzet in de juiste, actieve vorm waar je lichaam iets mee kan. We kennen allemaal het belang van deze vitamine bij een zwangerschap, om neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje en hazenlip te voorkomen. Maar er zijn nog veel meer belangrijke functies in het lichaam die afhangen van deze vitamine. Net zoals vitamine B12 verlaagt foliumzuur het homocysteïnegehalte in het bloed. Een hoog homocysteïnegehalte wordt in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast lijkt de stof een belangrijke rol te spelen bij het voorkomen van dikkedarmkanker, dementie en depressie. 

 

Vitamine B6

Vitamine B6 is betrokken bij meer dan honderd enzymreacties in het lichaam die vooral gerelateerd zijn aan de energieproductie en de stofwisseling van vetten en eiwitten. Een tekort aan vitamine B6 in de voeding komt erg vaak voor, mede doordat vitamine B6 in voedingsmiddelen verloren gaat door het kookproces.
Vitamine B6 helpt bij de verlaging van de homocysteïne- en cholesterolspiegel waardoor het een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en de hersenstofwisseling. Ook bij de vorming van hemoglobine, nucleïnezuren en neurotransmitters, zoals serotonine, is vitamine B6 betrokken.
Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) is de actieve vorm van vitamine B6. Suppletie met vitamine B6 in de vorm van P5P heeft als voordeel dat de vitamine niet meer door het lichaam omgezet hoeft te worden in zijn biologisch actieve vorm, een proces dat niet bij iedereen even efficiënt verloopt. Daarnaast kan er vanwege de betere werkzaamheid volstaan worden met een lagere dosering.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.