Vakantiekilo’s? 6 tips om ze kwijt te raken!

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 09:55

De barbecues en wijntjes tijdens de vakantie kunnen soms extra vakantiekilo's opleveren. Maar hoe raak je ze weer kwijt?

Hopelijk heb je genoten van een heerlijke zomer! Misschien ben je de grens over gegaan of heb je genoten van het zonnetje in ons eigen land. Inmiddels zijn de meeste scholen weer begonnen en zijn velen ook weer aan het werk. Weer terug naar ons normale dagelijkse ritme.

Misschien heb je in de vakantie de teugels wat laten vieren. Heb je een extra wijntje gedronken, had je een gezellige barbecue of zat je lekker op het strand aan de cocktails. En misschien was al dat lekkers ook wel terug te zien op de weegschaal. De “vakantiekilo’s”, een alom bekend probleempje bij velen van ons. En nu alles weer ‘normaal’ is, heb je misschien ook de behoefte om er wat aan te doen.

Maar waar begin je? Hierbij heb ik een aantal tips voor je opgesteld die je daar bij kunnen helpen:

1. Maak je niet al te druk!

Waarschijnlijk gaat het maar om een paar kilo en de kans is groot dat dit met name vocht is. Vaak heb je (ongemerkt) meer zout gegeten en het is natuurlijk erg warm geweest, dus de kans is groot dat je meer vocht vasthoudt dan normaal. Schrik dus niet meteen als de weegschaal 4 kilo meer aangeeft de dag na je vakantie. Dit is heus niet alleen vet. Na een paar dagen of een week zul je zien dat de meeste kilo’s alweer verdwenen zijn.

2. Drink voldoende water

Drink voldoende water om je lichaam te helpen dit vocht weer af te voeren. Dat wil zeggen 1,5 tot 2 liter water per dag. Is het nog heel warm en zweet je meer? Dan kun je beter 2,5 tot 3 liter water drinken. Verban de alcohol weer alleen naar het weekend (met mate). Of nog beter: drink geen alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je vetverbranding langzamer gaat, en die vetverbranding willen we nu na de vakantie juist op een hoger pitje zetten.

3. Zorg voor ritme

In de vakantie slaap je vaak uit en ontbijt je wat later. Misschien wel met allerlei broodjes, croissantjes en niet verantwoorde sapjes. Een ijsje hier, een barbecue daar; stiekem eet je vaak een stuk meer tijdens deze vrije dagen. Het scheelt al heel veel als je weer gewoon in je dagelijkse ritme zit en op normale tijden iets eet. En dan natuurlijk ook de normale hoeveelheden met voldoende groenten.

4. Eet minder koolhydraten

Vaak voelt je buik ook wat opgeblazen na een weekje vakantie vol lekkers. Probeer dan om bij de avondmaaltijd de koolhydraten zoals pasta, rijst of aardappelen te laten staan en voor een lichtere maaltijd te gaan. Je zult merken dat je daardoor ook sneller het vocht wat je vasthoudt kwijtraakt.

5. Kook zelf

Ga weer lekker zelf in de keuken staan en kook voedzame, gezonde maaltijden. Geen inspiratie? Kijk hier voor koolhydraatarme recepten. Vind je het met name lastig om te zorgen voor een verantwoorde lunch die je ook nog eens gemakkelijk meeneemt naar je werk? Kijk eens naar onze tips met lekkere ‘lunches to go'.

6. Beweeg meer!

De tijd van lekker luieren is voorbij. Zorg er voor dat je weer meer gaat bewegen. Geen zin om gelijk je hardloopschoenen aan te trekken? Begin dan met kleine veranderingen zoals lopend of met de fiets naar school, het werk of de supermarkt te gaan. Of gewoon lekker een stukje wandelen. Dit is zeker in de avond fijn. Probeer dit op je eigen tempo te bouwen naar minimaal 5x per week en dan 30-60 minuten.

Heb je de smaak goed te pakken? Dan kun je als je wilt nog een stapje verder gaan en op zoek gaan naar een sport die je leuk vindt. Probeer dan om 2-3 keer per week te gaan sporten waarbij de ademhaling flink versnelt en je gaat zweten. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een leuke sportschool of groepstraining, een teamsport, ga hardlopen of pak je oude sport weer op.

Heel veel succes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.